Komentár kuchára
Dobrú chuť! Tento recept je ideálny pre milovníkov špenátu a syrových omáčok. Tento recept je vhodný aj so syrovou omáčkou, kyslou smotanou alebo aj bryndzov
Popis
Domáci a výborný recept na naše zelené halušky. Recept na špenátové halušky so syrovou omáčkou. Jednoduchá príprava a skvelý výsledok
- 400 g Špenát mrazený recepty
- 400 g Múka polohrubá (podľa potreby na tuhšie cesto) recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 1 KS Vajce recepty
- 1 dl Pitná voda recepty
- 250 g Slanina (Na vrch) recepty
- 1 PL Maslo recepty
- 1 PL Múka hladká recepty
- 300 ml Mlieko (studené) recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 1/4 ČL Biele korenie (mleté) recepty
- 1 ČL Horčica recepty
- 100 g Eidam tehla recepty
- 50 g Syrokrém (napr. Lučina alebo smotanový syr) recepty
Syrová omáčka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Príprava špenátového cesta na halušky: Špenátový pretlak spolu s vodou rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme soľ, vajce a postupne vmiešame polohrubú múku, aby vzniklo tuhšie cesto vhodné na halušky.
-
Krok 2.
Varenie halušiek: Cesto pretláčame cez haluškovač do vriacej osolenej vody. Halušky varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 2-3 minúty). Potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou.
-
Krok 3.
Príprava syrovej omáčky: V menšom hrnci rozpustíme maslo a pridáme hladkú múku. Minútku múku opražíme, aby stratila surovú chuť. Postupne prilievame studené mlieko a miešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme, kým omáčka mierne nezhustne (besamel). Dochutíme soľou, bielym korením a horčicou. Pridáme strúhaný eidam a čerstvý syr. Miešame, kým sa syry úplne nerozpustia a omáčka nebude hladká.