Pečené kura v celku plnené skvelou plnkou. tento tradičný recept musi vedieť každá gazdina
Rožky som nakrájal na kolieska a vlial studené mlieko. Rukami som zmes poroztláčal, nech rožky mlieko pekne napijú. Nemusíte však použiť mlieko, môže byť aj voda. Na oleji som spražil na drobno nakrájanú cibuľku a v obľube mám aj použiť čo chladničká dá - teda šunkovú salámu na kocky narezanú som tam tiež pridal. Zmes som prehodil do misky s rožkami. Pridávame 1-2 vajcia (ja dávam radšej 2), soľ, čierné korenie, majorán a dôkladne premiešame.
Mám vo zvyku (podľa nálady) pripraviť kura tak, že pomaly rukami odlepím kožu od pŕs, kde tiež dávam vrstvu plnky. Plnku som poriadne naložil do kuriatka a teda aj pod kožu, a keď že som chlap, ihlu a niť som nemal na zašite. Nevadí pre takých ako som ja vymysleli špáratka. Kura uzavriemeie. Pripravil som si zmes na kura a to takto: 1PL oleja + sladká paprika + 1KL soli a to je moja zmes na kura, ktoré dôkladne potriem. Ak sa mi zdá málo "červené" prídavam na neho ešte papriku a rukami rozotriem. Kura ukladám na posledný odpočinok na pekáč potretý bravčovou masťou (prípadne olejom) a kúsok rasce na ňom tiež nezaškodí. Keď že som aj leniví (dnes) tak pridávam ku kuriatku zopár zemiakov ako prípravu na prílohu. Zvyšnú plnku prikladám na pekáč. Podlejem vodou cca 1dcl (max: 1,5).
Ak máte uzatvárateľný pekáč tak ho zavrite a po cca 45 minútach pečenia odkryte - potom postupujte ako ja. Ja taký veľký uzatváratelný pekáč ešte nemám (v čase písania). Pec som nastavil na 200°C a do vyhriatej pece vložil pekáč. Každých cca 15-20 minút polievam kuriatku jeho výpekom. Pečie sa cca 80 minút.
Rád podávam s ryžou a uplne najradšej (ako od mamky) je na tej ryži aj spomínaný výpek.