Komentár kuchára
Jako již tradičně jsme si na Nový rok dali poctivou hrstkovou polévku a společnost jí dnes u oběda dělalo výtečné telecí...
Popis
Pečené teľacie mäso na cibulke a šťuchané zemiaky. recept na teľacie rezne - stehno a pretlačené zemiaky. zaujímavý a chutný obed
Potrebujeme:
- 1 Kg Teľacie (stehno) recepty
- 1/2 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti) recepty
- 1 ČL Soľ (podľa chuti) recepty
- 2 KS Cibuľa červená (nadrobno) recepty
- 6 strúčik Cesnak (na plátky) recepty
- 2 PL Cibuľa (sušená, ak máte) recepty
- 1 ČL Rozmarín (sučený, mletý) recepty
- 1 ČL Rasca (drvená) recepty
- 1 hrnček Vývar (mäsový) recepty
- 1 PL Maslo recepty
- 2 PL Múka hladká recepty
- 1,5 dl Pitná voda recepty
- 1,5 Kg Zemiaky recepty
- 100 Maslo recepty
- 1 KS Cibuľa (nadrobno, spražiť) recepty
Zemiaky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme a nakrájame na asi 1cm hrubé plátky, ktoré len dlaňou roztlačíme (nie je potreba naklepávať, mäso je jemné), z oboch strán osopíme a okoreníme a jednotlivé plátky naukladáme vedľa seba do pekáča. Posypeme čerstvú cibuľou a cesnakom, sušenú cibuľkou, rascou a rozmarínom, mierne osolíme, poukladáme plátky masla a zalejeme vývarom. Pekáč nepriedušne uzavrieme, môžete si, ako ja, pomôcť alobalom a pečieme na 200 stupňov asi 1 a 1/2 hodinky, potom veko odklopíte, teplotu znížime na 180 stupňov a za občasného podlievania vodou pečieme ešte ďalšie hodinku, aby mäso chytilo peknú farbu a bolo krásne mäkké. Šťavu pred dopečením zahustíme lyžicou hladkej múky rozmiešanej vo lyžicu zmäknutého masla.
-
Krok 2.
Šťuchané zemiaky tak ako má kto rád. Klasicky uvarime očistené a nakrájané zemiaky so soľou. Potom ich popučíme s trochou masla. Môžete pridať aj spraženú cibuľku na drobno.