Komentár kuchára
Sklidila jsem poslední letošní cuketky. Letos mi udělaly vážně obrovskou radost, holky jedny zelený. Rostly jako smyslů zbavený. A světe div se, i můj mužskej zalitoval, že už další domácí nebudou.
Popis
Skvelá pochúťka na ktorékoľvek obdobie a príležitosť. Recept na Treska alebo filé s treskovitých rýb -Aljašská treska filé s cuketou a tatárskymi zemiakmi.
- 6 kocka Rybie filé recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 1 ČL Tymián recepty
- 1 ČL Rozmarín recepty
- 1 ČL Rasca mletá recepty
- 2 PL Maslo (rozpustené) recepty
- 4 KS Cuketa (také drobné so šupkou na polkolieska) recepty
- 1 KS Cibuľa (nadrobno) recepty
- 50 g Maslo recepty
- Soľ (podľa chuti) recepty
- Bylinné korenie (podľa chuti, napr provensálske) recepty
- 150 ml Smotana na šľahanie recepty
- 600 g Zemiaky (najradšej mám varný typ "A", olúpať) recepty
- 2 PL Tatárska omáčka recepty
- 1 PL Olej recepty
- 1 ČL Červená paprika sladká recepty
- 1/4 ČL Čierne korenie mleté recepty
- 1/2 ČL Soľ recepty
Cuketa:
Tatarské zemiaky:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Treska alebo filé s treskovitých rýb -Aljašská treska filé s cuketou a tatárskymi zemiakmi: Ryby: Filé necháme rozmraziť, potom medzi dlaňami zľahka vyžmýkame, osolíme a okoreníme rascou a bylinkami, uložíme na plech s papierom na pečenie a vložíme na 15 minút do rúry na 180 stupňov. Pred koncom pečenia prelejeme rozpusteným maslom.
-
Krok 2.
Cuketa: Na masle necháme speniť cibuľu, vsypeme cuketu, osolíme, pridáme bylinky a dusíme za občasného premiešania pod pokrievkou do polomäkka. Potom zalejeme smotanou a prevaríme, prípadne môžeme zahustiť hotovú zápražkou.
-
Krok 3.
Zemiaky: Olúpané zemiaky umyjeme, nakrájame na štvrtiny alebo šestiny (to záleží na veľkosti), vložíme do misy, zalejeme studenou vodou a necháme "máčať" asi 10 minút. Potom zemiaky scedíme a osušíme v utierke.