Popis
Vyprážaný Losos so zemiakmi v tvare ruže je nie len dobre dizajnovaný recept ale aj zdravé a chutné jedlo. Smažený losos a zemiakové ruže. Skvelá ryba
- 800 g Losos recepty
- 40 ml Citrónová šťava (pokvapkať) recepty
- 2 strúčik Cesnak (roztlačený) recepty
- 1   Rozmarín (čerstvá vetvička) recepty
- 1/2 ČL Soľ recepty
- 2 Kg Zemiaky recepty
- 1 a pol ČL Soľ recepty
- 1/2 ČL Rozmarín (sušený mletý) recepty
- 1/2 ČL Sušený cesnak recepty
- 1/2 PL Maslo recepty
Príloha:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso: Porcie lososa zo strany s kožou niekoľkokrát zvrchu narežeme a rozložíme na doštičku kožou dole, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme hodinku odpočívať. Potom mäso z oboch strán osolíme a okoreníme a smažíme na oleji s trochou masla, dvoma roztlačenými strúčiky cesnaku a vetvičkou čerstvého rozmarínu. Príloha: cca 2kg zemiakov (olúpať a umyť), soľ, mleté sušený rozmarín, sušený cesnak, maslo.
-
Krok 2.
Zemiaky nakrájame na tenké plátky (môžeme použiť planžetové strúhadlo), osušíme v bavlnené utierke, vložíme do misy, posypeme soľou, rozmarínom a sušeným cesnakom (korenie možno zvoliť podľa chuti) a dôkladne premiešame. Potom niekoľko plátkov rozložíme na doštičku tak, aby sa ľahko prekrývali a zrolujeme, vznikne nám základ ružičky, ďalšie plátky prikladáme po obvode a pevne pridržujeme v prstoch. Čiastočne zmotanú ružičku vložíme do maslom vymasteného otvoru vo forme na muffiny, po obvode ešte z každej strany pár plátkov pristrčíme, aby bol otvor úplne naplnený.
-
Krok 3.
Pečieme asi 30 minút na 160 stupňov. Pred dopečením potrieme zvrchu rozpusteným maslom. Hotové ružičky opatrne vydlubneme z formy pomocou lyžice a vidličky, aby sa nám kvietky nerozpadli skôr ako je naaranžujeme na tanier.