Recept
Popis
Klasický hovädzí vývar, do ktorého sme si ako vložku uvarili krupicové noky. Hovädzí vývar s krupicovými nokami je skvelý nápad na nedeľný obed.
Potrebujeme: Hovädzí vývar
- 500 g Hovädzie mäso recepty
- 5 KS Mrkva recepty
- 1 KS Zeler recepty
- 1 KS Cibuľa recepty
- 2 strúčik Cesnak recepty
- 1 KS Petržlen recepty
- zväzok Petržlenová vňať (podľa potreby) recepty
- Pitná voda (podľa potreby) recepty
- 2 kocka Bujón hovädzí recepty
- Soľ (podľa chuti) recepty
- Čierne korenie (podľa chuti) recepty
- Nové korenie (podľa chuti) recepty
- 120 g Pšeničná krupica recepty
- 60 g Maslo recepty
- 1 KS Vajce recepty
- Soľ (podľa chuti) recepty
- Muškátový oriešok (podľa chuti) recepty
- Olej (podľa potreby) recepty
- Petržlenová vňať (podľa potreby) recepty
Krupicové noky
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Hovädzí vývar : Hovädzie mäsom umyjeme, vložíme ho do hrnca a zalejeme studenou vodou. Na panvici si opražíme rozpolenú cibuľu a cesnak asi 5 minút. Pridáme do hrnca a privedieme do varu.
-
Krok 2.
Koreňovú zeleninu očistíme a pridáme do hrnca. Pridáme soľ, čierne korenie celé, nové korenie celé, hovädzí bujón a čerstvú petržlenovú vňať. Varíme 3 hodiny na malej teplote (miernom ohni). Zakaždým prilievame vodu.
-
Krok 3.
Krupicové noky : Maslo necháme zohriať na izbovú teplotu a až potom vymiešame v miske do peny. Dochutíme soľou a malou, jemnou štipkou muškátového orieška. Za intenzívneho miešania pridávame vajíčko. Na vrch posypeme krupicu, dobre premiešame a povrch uhladíme. Prikryjeme alobalom a necháme 15 - 20 minút odpočívať.
-
Krok 4.
Pomocou 2 polievkových lyžíc z hmoty, ktoré opakovane namáčame v horúcej vode, popicháme alebo vytvarujeme knedle. Uložíme podľa želania na ľahko naolejovanú dosku alebo tanier a necháme opäť krátko strúhať (noky tak budú ešte krajšie). Vo veľkom hrnci privedieme do varu v slanej vode. Vložíme noky, privedieme ich do varu a potom ich nechaáme 10 - 15 minút na miernom ohni variť domäkka . Medzitým noky z času na čas jemne otočíme.
-
Krok 5.
Vo veľkom hrnci privedieme do varu v slanej vode. Vložíme noky, privedieme ich do varu a potom ich nechaáme 10 - 15 minút na miernom ohni variť domäkka . Medzitým noky z času na čas jemne otočíme.
-
Krok 6.
Krupicové noky podávame do pripravenej horúcej polievky. Posypeme petržlenovou vňaťou.