"Mamka by měla jít do toho Master Cheefa", huláká Jakub pokaždé, když zasedne k jídlu a já ho pokaždé musím vyvést z omylu. Tak tam a ani jinam ani náhodou. Vařím ráda a myslím, že i chutně, ale šaška kvůli penězům bych nikdy nikde nedělala...
Recept na jelení chrbát s tekvicovými knedličkami a špenátom. Kto má rád viac chutí na jednom tanieri odporúčam tento recept na jelenie mäso, tekvicové knedličky so špenátom.
Mäso : Mäso umyjeme a zbavíme tuku. Zo všetkých strán dôkladne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Sprudka orestujeme v panvici a preložíme do hrnca.
Do výpeku vsypeme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do zlatohneda. Potom zalejeme vývarom, necháme povariť a vlejeme k mäsu. Hrniec prikryjeme a necháme variť na vyšší stupeň asi 4 hodinky.
Mäkké mäso vyberieme, uložíme do pekáča, ľahko podlejeme a uložíme zakryté do rúry len tak na 150 stupňov, aby nám nevychladlo. Šťavu precedíme do kastrólika. Zahustíme trochou zápražky a ešte zľahka prevaríme.
Tekvicové knedličky : Tekvicu umyť, odstrániť semienka, nelúpať !!! (šupka obsahuje najviac vitamínov a tepelnou úpravou zmäkne) Nakrájať na prúžky cca 2cm. Uložiť na plech s papierom na pečenie, osoliť a pokvapkať olivovým olejom. Piecť v rúre domäkka, trvá to podľa veľkosti plátkov plus-mínus asi 30 minút. Ešte teplé rozmixovať.
Zemiaky nastrúhať najemno, pridať tekvicové pyré, vajcia, soľ a múku. Z primerane hustého cesta tvoriť knedličky, ktoré sa varia v osolenej vode, kým nevyplávajú na hladinu. Ja vždy skúsim najskôr variť jeden knedliček, keby bolo treba cesto zahustiť.
Špenát : Cibuľu a cesnak orestujeme na oleji, prilejeme mlieko a pridáme mrazený špenát. Hrniec prikryjeme pokrievkou, stlmíme platňu a necháme špenát povoliť. Potom po častiach opatrne vmiešame múku, aby sa nám nevytvorili hrudky, dôkladne rozmiešame, osolíme a za občasného miešania povaríme, kým nezhustne natoľko, že sa nám začne zľahka lepiť na varešku. Podľa chuti dosolíme, môžeme pridať sušený cesnak alebo štipku mletého čili pre výraznejšiu arómu a dochutíme podravkou.