Jóóó, naordinovala jsem si opravdu dlouhý odpočinek od facebooku. Jenže recepty a fotky se mi tu hromadí, občas už má někdo i starost, jestli jsem náhodou s vařením dočista nesekla... Takže, aby bylo jasno, nesekla, což potvrzují i hodnoty naměřené naší neúprosnou osobní váhou. :D
Pečené bravčové líčka s cuketou na spôsob dusenej kapusty a zemiaková knedľa. Tento recept je trocha netradičný, ale chuťovo výborný.
Mäso: Očistíme, odblaníme a každý kúsok prekrojíme napoly a potom ešte naplocho napoly, ale tentoraz úplne nedokrojíme (vznikne nám vždy taká "tlamička"), osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom. Môžeme rovno sprudka opiecť zo všetkých strán na masti.
Orestované kúsky uložíme do pekáča a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, zrestujeme, pridáme mleté chilli, med a potom zalejeme vývarom. Necháme odspodu dusiť, dôkladne premiešame, touto zmesou zalejeme mäso v pekáči, pridáme drvenú rascu a prilejeme pivo.
Nepriedušne uzavrieme pokrievkou alebo si môžeme ešte vypomôcť alobalom a pečieme zvoľna na 150 stupňov približne 2 a pol až 3 hodinky. Jednoducho kým mäsko je dokonale mäkké. Prípadne podlejeme vývarom a vo finále môžeme omáčku ľahko zahustiť hotovou zápražkou.
Cuketa na spôsob dusenej kapusty: Na oleji necháme dozlata opražiť cibuľu, pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Potom pridáme nastrúhanú cuketu, soľ a rascu. Dáme pokrievku a necháme cuketu, aby pustila vodu. Premiešame, dochutíme octom a dusím už len krátko, aby sa cuketa úplne nerozvarila. Podľa potreby zahustíme už len hotovou zápražkou.
Zemiaková knedľa : Zemiaky nastrúhame alebo dôkladne roztlačíme, pridáme vajce, soľ, múku a krupicu a spracujeme hladké nelepivé cesto. V prípade potreby ešte pridáme trochu múky. Pracujeme rýchlo, zemiakové cesto má tendenciu dlhým státím rednúť!
Rozdelíme na 3 rovnako veľké časti, vyvaľkáme šišky asi o priemere 6cm a vhadzujeme do vriacej osolenej vody. Ihneď odspodu nadvihneme vareškou, aby sa neprilepili ku dnu a za občasného premiešania varíme asi 20 minút.
Ešte teplé krájam na cca 1cm hrubé plátky a ukladám do nahriatej misy. Väčšinou robím dve várky, aby mi niečo zostalo do zásoby. Veľa šťastia a prajem dobrú chuť!