Popis
Domáci hamburger z hovädzieho mäsa z domácich žemlí. za tento hamburger si vyslúžite ocenenie. Jeden z najlepších domácich hamburgerov celkovo.
- 500 g Mleté mäso (ja som použila hovädzie) recepty
- 1 ČL Soľ (podľa chutí) recepty
- Čierne korenie mleté (môžme aj korenie 4 farieb ) recepty
- Bazalka recepty
- Oregáno recepty
- Medvedí cesnak recepty
- 500 g Múka hladká recepty
- 1 kocka Droždie recepty
- 1 ČL Cukor kryštálový recepty
- 2 ČL Soľ recepty
- 150 ml Mlieko polotučné recepty
- 150 ml Pitná voda recepty
- 2 KS Vajce (1 do cesta, 1 na potretie) recepty
- Sezam (na posypanie) recepty
- 100 ml Olej recepty
Žemle
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso osolíme, okoreníme korením, bazalkou, oregánom, medvedím cesnakom, poriadne premiešame a necháme odstáť aspoň 15 minút aby sa spojili chute. Gril alebo grilovaciu panvicu pokvapkáme olejom a na rozpalený dáme placky mäsa. Urobíme ich trocha väčšie keďže sa po upečení stiahnu. Pečieme 5 minút z jednej strany a asi 3 minúty z druhej strany. Na horúci dáme plátok syra a preložíme na tanier. Necháme trocha odstáť.
-
Krok 2.
Žemle rozrežeme a dáme pred naplnením asi na minútku opiecť na panvičku. Opečené si natrieme podľa chuti nejakým dresingom alebo horčicou (ja som si dala cibuľovo cesnakový dresing), obložíme zeleninkou akou chceme, v našom prípade to bol ľadový šalát, cibuľa, paradajka, uhorka, a medzi to dáme pripravené mäsko.
-
Krok 3.
Postup na žemle: múku si preosejeme do misky, v strede urobíme jamku, nalejeme tam teplé nie horúce mlieko, rozdrvíme droždie, dáme lyžičku cukru, opatrne premiešame vidličkou a necháme vykysnúť kvások. Potom pridáme soľ, vodu, jedno vajce, olej a vymiesime cesto. Necháme kysnúť aspoň 1 hodinu. Po vykysnutí dáme cesto na dosku, rozdelíme na 6 častí, z každej urobíme malý bochník a preložíme na plech vystretý papierom na pečenie. Necháme ešte 20 minút podkysnúť, pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme sezamom. Pečieme na 200°C 20 minút.