Mám pocit, že mi někdo krade čas... minutu po minutě, hodinu po hodině... a já mám co dělat, abych stihla všechno, co si naplánuju. Jestli ono to nebude tím, že jsem si zase po letech pořídila pár hóóódně čtivých knížek... :D
Keď ma človek chuť zhrešiť a už nejaký čas má hriešne myšlienky. Zachráni ho poriadna porcia bôčiku! Výbroný recept na Pečený bôčik s dusenou karí mrkvou. Zdravá verzia bravčového boku bez kosti
Mäso: Bravčový bok bez kosti nakrájame na cca 3cm hrubé plátky, rozložíme pekne vedľa seba rezom na doštičku, osolíme a okoreníme obľúbeným korením (ja dala trochu staročeského, trochu drvenej rasce, sušený cesnak a štipku mletej sladkej papriky pre farbu), potrieme olejom a pomačkáme dôkladne tenderizérom prepichneme.
Potom mäso otočíme a postup opakujeme. Nakorenené mäso uložíme cez noc do chladničky. Hodinku pred pečením vyberieme z chladničky, aby sa stihlo "predýchať", podlejeme vodou, zakryjeme nepriedušne alobalom a pečieme zvoľna necelé dve hodinky (pečiem dlho, aby bol bôčik vo finále úplne mäkký, takmer sa dá mazať na chleba, ako hovorí môj mužský a tak to milujeme).
Keď je mäsko mäkké, odstránime alobal a dopekáme do farby. V prípade potreby ešte podlejeme a výpekom mäso prelejeme.
Kari mrkvička: Na masle necháme speniť nadrobno nakrájanú cibuľu, potom vsypeme na kolieska nakrájanú mrkvu, zasypeme niekoľkými lyžicami kryštálu a zarestujeme.
Potom zalejeme vodou, osolíme, pridáme trošku drvenej rasce a kari korenia a necháme pod pokrievkou takmer zmäknúť. Potom pokrievku odstránime, necháme tekutinu čiastočne zredukovať, zahustíme hotovú zápražkou a necháme 2 minútky povariť.
Podľa potreby dochutíme soľou a mletým čiernym korením.