Popis
Recept - Bravčová panenka, šampiňónová omáčka a zemiakové pyré je veľmi jednoduchý a chutný. Panenka je ozaj šťavnatá príjemne výrazná svojou chuťou. Odporúčam vyskúšať podľa tohto receptu.
Potrebujeme:
- 2 KS Bravčová panenka recepty
- 3 strúčik Cesnak recepty
- 1 štipka Soľ recepty
- 1 štipka Čierne korenie mleté recepty
-   Olej olivový recepty
-   Tymián recepty
-   Bazalka recepty
-   Maslo recepty
- 200 g Šampiňóny recepty
- 30 g Maslo recepty
- 2 PL Múka hladká recepty
- 1 KS Cibuľa recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 1 štipka Čierne korenie mleté recepty
-   Sójová omáčka recepty
- 1 Kg Zemiaky recepty
- 200 ml Mlieko recepty
- 50 g Maslo recepty
-   Soľ recepty
Šampiňónová omáčka:
Zemiakové pyré:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Bravčovú panenku odblaníme a necháme v celku aby si zachovala prirodzenú šťavnatosť. Z každej strany ju osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, potrieme pretlačeným cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Necháme asi hodinku postáť pri izbovej teplote. Rozohrejeme si rúru na 200°C. Opečieme panenku na rozpálenej panvici z každej strany asi pol minúty, len aby sa zatiahla a udržala si šťavnatosť. Na opečené mäsko uložíme pár plátkov masla a posypeme tymianom a bazalkou (najlepšie čerstvé ale ak nemáme použijeme sušené). S panvicou vložíme do vyhriatej rúry a pečieme iba 8 - 10 minút. Rúru neotvárame počas pečenia. Hotové mäsko preložíme na drevenú dosku a necháme ho oddýchnuť 5 minút. Panenka bude chutná a stále šťavnatá.
-
Krok 2.
Vo výpeku z mäska si oprážime cibuľku, poprášime 1PL hladkej múky a oprážime. Zalejeme vodou, necháme prevariť, osolíme okoreníme. Medzi tým si nakrájame šampiňóny a opražíme na masle. Hotové vylejeme do omáčky, ktorú si podľa potreby ešte zahustíme vodou s múkou. Dochutíme sójovou omáčkou a korením, dobre prevaríme a odstavíme.
-
Krok 3.
Zemiaky uvaríme, osolíme, popučíme, pridáme maslo, mlieko a poriadne rozšľaháme ale len ručným pučítkom na zemiaky.