Recept - Bravčová panenka, šampiňónová omáčka a zemiakové pyré je veľmi jednoduchý a chutný. Panenka je ozaj šťavnatá príjemne výrazná svojou chuťou. Odporúčam vyskúšať podľa tohto receptu.
Bravčovú panenku odblaníme a necháme v celku aby si zachovala prirodzenú šťavnatosť. Z každej strany ju osolíme, okoreníme čiernym mletým korením, potrieme pretlačeným cesnakom a pokvapkáme olivovým olejom. Necháme asi hodinku postáť pri izbovej teplote. Rozohrejeme si rúru na 200°C. Opečieme panenku na rozpálenej panvici z každej strany asi pol minúty, len aby sa zatiahla a udržala si šťavnatosť. Na opečené mäsko uložíme pár plátkov masla a posypeme tymianom a bazalkou (najlepšie čerstvé ale ak nemáme použijeme sušené). S panvicou vložíme do vyhriatej rúry a pečieme iba 8 - 10 minút. Rúru neotvárame počas pečenia. Hotové mäsko preložíme na drevenú dosku a necháme ho oddýchnuť 5 minút. Panenka bude chutná a stále šťavnatá.
Vo výpeku z mäska si oprážime cibuľku, poprášime 1PL hladkej múky a oprážime. Zalejeme vodou, necháme prevariť, osolíme okoreníme. Medzi tým si nakrájame šampiňóny a opražíme na masle. Hotové vylejeme do omáčky, ktorú si podľa potreby ešte zahustíme vodou s múkou. Dochutíme sójovou omáčkou a korením, dobre prevaríme a odstavíme.
Zemiaky uvaríme, osolíme, popučíme, pridáme maslo, mlieko a poriadne rozšľaháme ale len ručným pučítkom na zemiaky.