Komentár kuchára
Panenka z diviny /hovädziny /, plnená sušenými slivkami, omáčka z čerstvých sliviek a červeného vínka s chilli
Popis
Plnená panenka (hovädzia, z diviny) sušenými slivkami, omáčka z čerstvých sliviek je kvalitný recept ako aj jedlo. Vhodný na chutný obed ako hlavné jedlo s vínkom
- 1 KS Bravčová panenka (zbavená blán) recepty
- 5-6 KS Slivka (čerstvé) recepty
- 1 KS Cibuľa šalotka recepty
- 1 fľaša Červené víno (suché) recepty
- pár PL Lekvár (slivkový) recepty
- Soľ (podľa chuti) recepty
- Korenie (podľa chuti) recepty
- 2 KS Bobkový list recepty
- 4 PL Olej recepty
- 1 plátok Maslo recepty
- 2-3 ČL Cukor kryštálový (alebo kocka horkej čokolády) recepty
- pár kvapiek Citrónová šťava (nemusí byť ) recepty
- 100 g Sušené slivky (cca) recepty
- Čili paprika recepty
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Do mäsa urobíme otvor ostrým nožom, naplníme sušenými slivkami, môžme dobre potlačiť, koľko sa zmestí. Potrieme soľou, korením a na oleji opečieme zo všetkých strán. Vyberieme na tanier.
-
Krok 2.
Do výpeku pridáme pokrájanú šalotku, krátko orestujeme. Mäso vrátime späť, pridáme odkôstkovane a pokrájané slivky, podlejeme približne 3 dcl vinka a prikryté dusíme asi 50 minút, kým je mäso mäkké. Podľa potreby podlievame vínom. Potom mäso znovu vyberieme, zabalíme do ALU fólie a uložíme do tepla.
-
Krok 3.
Omáčku do hladká rozmixujeme, pridáme slivkový lekvár, ktorý nám omáčku zahusti. Chilli pridávame po rozmixovaní do omáčky, nasekané, bez jadierok. Dochutíme cukrom, štipkou škorice a citrónovou šťavou.