Popis
Pečené bravčové líčka so zemiakovo-hráškovým pyré. Recept, ktorý skvelé nielen chutí ale aj vyzerá báječne. Vhodný nie len na nedeľný obed ale aj na bežný deň.
- 1 Kg Bravčové líčka recepty
- 1 KS Cibuľa (stredne veľká) recepty
- 3 strúčik Cesnak recepty
- 1/2 ČL Čili korenie mleté recepty
- 1 PL Včelí med recepty
- 250 ml Pivo svetlé recepty
- 250 ml Hovädzí vývar recepty
- 2 ČL Soľ recepty
- 1 štipka Čierne korenie mleté recepty
- 1 štipka Sušený cesnak recepty
- 1 ČL Rasca mletá recepty
- 1 PL Bravčová masť recepty
- 1 Kg Zemiaky recepty
- 1 balenie Hrášok mrazený recepty
- 50 g Maslo recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 1 ČL Sušený cesnak recepty
Pyré:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme, odblaníme a každý kúsok prekrojíme napoly a potom ešte naplocho napoly, ale tentoraz úplne nedokrojíme (vznikne nám vždy taká tlamička), osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom. Môžeme rovno sprudka opiecť zo všetkých strán na masti alebo, ako ja, uložíme cez noc do chladu preležať (naložené mäso je proste podľa mňa o level vyššie, chutnejšie, krehkejšie).
-
Krok 2.
Orestované kúsky uložíme do pekáča a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, zarestujeme, pridáme mleté čili , med a potom zalejeme vývarom. Necháme odspodu odvariť, proste všetko to prichytené pekne vareškou od dna odškrábneme, dôkladne premiešame, touto zmesou zalejeme mäso v pekáči a prilejeme pivo. Nepriedušne uzavrieme pokrievkou alebo si môžeme ešte vypomôcť alobalom a pečieme zvoľna na 150 stupňov približne 2 a pol až 3 hodinky, jednoducho kým je mäsko dokonale mäkké, prípadne podlejeme vývarom.
-
Krok 3.
Hrášok uvaríme domäkka v osolenej vode a scedíme, časť vývaru si ponecháme bokom na zriedenie. Časť hrášku si vždy odoberiem stranou a vmiešame až do hotového pyré, pekne to potom na tanieri vyzerá. Zvyšok prejdeme v hrnci tyčovým mixérom a zakryjeme pokrievkou, aby nám zbytočne nevychladol.