Popis
Skvelý recept na Zapekané cestoviny po Lotryňsku. Tieto zapekané cestoviny sú naozaj úžasné. Vyskúšajte ich.
Potrebujeme:
- 2 KS Cibuľa recepty
- 2 PL Olej recepty
- 1 Kg Mleté mäso (mix bravčového aj hovädzieho) recepty
- 2 plechovka Paradajkový pretlak (malé) recepty
- 2 kocka Masox (bojón) recepty
- 400 ml Pitná voda recepty
- 200 ml Červené víno recepty
- 4 strúčik Cesnak recepty
- 1 ČL Červená paprika sladká recepty
- 1/2 ČL Čili korenie mleté recepty
- 3 ČL Cukor kryštálový recepty
- 2 ČL Soľ recepty
- 1 štipka Čierne korenie mleté recepty
- 3 ČL Oregáno recepty
- 1 ČL Tymián recepty
- 1 PL Solamyl recepty
- 300 g Eidam tehla recepty
- 1 KS Smotana na šľahanie recepty
- 2 balenie Cestoviny (celkom 1kg, ja som dala kolienka) recepty
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
V hrnci necháme na oleji zosklovatieť cibuľu, vsypeme mleté mäso a orestujeme. Pridáme mletú papriku a paradajkový pretlak a opäť zarestujeme. Zalejeme vývarom (ak nemáme, použijeme vodu a Masox), pridáme víno, prelisovaný cesnak, cukor, soľ a korenie a necháme pod pokrievkou mierne prebublávať. Vo veľkom hrnci si vo vriacej osolenej vode s kvapkou oleja uvaríme klasickým spôsobom cestoviny, potom scedíme.
-
Krok 2.
Omáčku zahustíme solamylom, rozmiešaným cca v 100ml studenej vody a ešte chvíľu prevaríme. Podľa potreby dochutíme a prisolíme, omáčka by mala byť chuťovo trochu výraznejšie, takže nešetrite bylinkami. Hotovú omáčku vlejeme do scezených cestovín, dôkladne premiešame a necháme cca 15 minút akoby nasiaknuť. Zmes vlejeme do veľkého pekáča, posypeme strúhaným syrom a prelejeme smotanou. Zapekáme asi 45 minút na 160 stupňov.