Recept
Komentár kuchára
Tohle masíííčko prostě nemá konkurenci. Kluci dlabali, jako by to mělo být jejich poslední jídlo v tomhle životě a kupodivu u toho ani neřečnili, jak mají zvykem. Doslova vylízané talíře jsou pro mě dostatečnou pochvalou i beze slov. :) :)
Popis
Bravčové líčka so špenátom a ako bonus s jemným zemiakovým knedlíkom. Pečené bravčové líčka so špenátom a jemným zemiakovým knedlíkom je recept veľkých gurmánov ale vhodný do každej kuchyne
Mäso:
- 1 Kg Bravčové líčka recepty
- 1 KS Cibuľa (stredne veľká. nadrobno) recepty
- 3 strúčik Cesnak recepty
- 0.5 ČL Čili korenie mleté recepty
- 1 PL Včelí med recepty
- 250 ml Pivo svetlé recepty
- 250 ml Vývar (mäsový) recepty
- 1.5 ČL Soľ (podľa chuti) recepty
- 1 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti) recepty
- 1 ČL Rasca mletá recepty
- 1 ČL Sušený cesnak (podľa chuti) recepty
- 1 PL Bravčová masť recepty
- 1 Kg Zemiaky recepty
- 140 g Detská krupica recepty
- 140 g Solamyl recepty
- 100 g Múka hrubá recepty
- 1 KS Vajce (veľké) recepty
- 1 ČL Soľ recepty
- 400 g Špenát mrazený (sekaný) recepty
- 0.5 KS Cibuľa (nadrobno) recepty
- 3 strúčik Cesnak (nadrobno) recepty
- 1 PL Olej recepty
- 1 dl Mlieko recepty
- 4 PL Múka polohrubá recepty
- 0.5 ČL Čierne korenie mleté (podľa chuti) recepty
- 1 ČL Soľ (podľa chuti) recepty
- 1 ČL Vegeta (Podravka ) recepty
Knedlíky:
Špenát:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Mäso očistíme, odblaníme a každý kúsok prekrojíme napoly a potom ešte naplocho napoly, ale tentoraz úplne nedokrojíme (vznikne nám vždy taká "tlamička"), osolíme, okoreníme a posypeme sušeným cesnakom. Môžeme rovno sprudka opiecť zo všetkých strán na masti alebo, ako ja, uložíme cez noc do chladu preležať (naložené mäso je proste podľa mňa o level vyššie, chutnejšie, krehkejšie). Orestované kúsky uložíme do pekáča a do výpeku vsypeme cibuľu a cesnak, zarestujeme, pridáme mleté chilli, med a potom zalejeme vývarom. Necháme odspodu "odvariť", proste všetko to prichytené pekne vareškou od dna odškrabneme, dôkladne premiešame, touto zmesou zalejeme mäso v pekáči a prilejeme pivo. Nepriedušne uzavrieme pokrievkou alebo si môžeme ešte vypomôcť alobalom a pečieme zvoľna na 150 stupňov približne 2 a pol až 3 hodinky, jednoducho kým sa mäsko dokonale mäkké, prípadne podlejeme vývarom.
-
Krok 2.
1kg deň vopred v šupke uvarených zemiakov (olúpať) Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame so zvyškom surovín. Z cesta ihneď tvoríme malé okrúhle knedličky veľkosti pimpongovej loptičky. Vhadzujú do vriacej osolenej vody, od dna pekne nadvihneme, aby sa neprilepili ku spodku hrnca a varíme približne 20 minút. Hotové vylovíme cedidlom, vsypeme do väčšej misy a mierne vychladnuté zľahka premastíme olejom, aby sa nám nezlepili.
-
Krok 3.
Na oleji necháme speniť cibuľu a cesnak, zalejeme mliekom, vsypeme mrazený špenát, zakryjeme pokrievkou a necháme povoliť. Potom po lyžiciach vmiešame múku, osolíme, okoreníme a varíme do zhustnutia, múka sa musí dobre prevariť. Dochutíme Podravka ochucovadlom, prípadne sušeným cesnakom alebo mletým chilli.