Chilli con carne možno nie je z Mexika ale rozhodne to tak pôsobí a prináša pálivý zážitok.
Fazule si deň predtým namočíme do vody. Kľudne aj 2 dni. Paradajky nakrojíme a naparíme aby sa lepšie lúpali. Komu nevadí šupka z paradajok nemusí. A dužinu alebo aj so šupkou nasekáme na drobno. Ďalej si prihrejeme vývar aby bol teplý.
Cibuľu a cesnak olúpeme. Cibuľu nakrájame na jemno a cesnak nakrájame na plátky. V hlbšej panvici si rozpálime olej, vysypeme tam cibuľu a opečieme do zlatistá. Pridáme cesnak a ihneď mleté mäso. Spolu všetko restujeme kým sa mäso nerozpadne na drobné kúsky. Potom pridáme fazuľu s paradajkami, krátko opečieme a zalejeme horúcim vývarom. Podľa chuti osolíme a okoreníme čiernym korením, čili korením. Zmes prikryjeme a za občasného miešania dusíme pokiaľ nie sú fazule mäkké.
Zatiaľ si očistíme čili papričky s paprikou a nasekáme na jemno.
Keď sú fazule mäkké, pridáme papriky a krátko podusíme. Chilli con carne vydusíme do požadovanej konzistencie alebo zahustíme kukuričnou múkou 1-2 PL, ktorú si rozmiešame vopred vo vode
Chilli con carne podávame s ryžou alebo s chlebom.