Klasický pôvodný a hlavne tradičný recept na Francúzke zemiaky. Francúzke zemiaky môžete pripraviť so surových zemiakov ale samozrejme ich môžete aj predvariť. Teda vzniknú Francúzke zemiaky s predvarených zemiakov. Vedeli ste že francúzi tento recept ani nepoznajú ? :)
Zemiaky si buď môžeme uvariť v šupke a očistené nakrájať alebo ich surové ošúpať a nakrájať na tenšie plátky. Krájame ich rovno do vymasteného plechu alebo zapekacej misy. Dno tejto nádoby pokryjeme zemiakmi, tie osolíme, jemne okoreníme čiernym korením a mletou paprikou. Na ne ukladáme na kolieska nakrájané špekačky alebo párkovú klobásu a znova zakrývame zemiakmi. Tento postup opakujeme asi 3 až 4-krát, podľa toho, koľko nám vojde.
Ak máme slaninku tak ju môžeme dať na druhu - tretiu vrstvu na špekačky, ktoré nemusíme dávať až tak nahusto, keďže nám príde aj slaninka a tak isto pridáme prípadne aj plátky syra. Môžu ísť priamo na slaninku ;). Poslednú vrstvu tvoria zemiaky, znova osolené, okorenené a jemne pokvapkané olejom. Takto pripravené zemiaky zakryjeme a dáme piecť do vyhriatej rúry.
Keď sú takmer úplne mäkké, odkryjeme. Do nádoby si nalejeme smotanu a mlieko, pridáme vajíčka, trocha soli a nastrúhaný tvrdý syr. Zmes dobre rozmiešame a zalejeme ňou zemiaky. Odkryté necháme ešte pár minút piecť, až kým sa vajíčko nezapečie. Kontrolujeme pichnutím vidličky.
Teším sa s každej odozvy, na každý recept. Ak predsa navaríte podľa niektorého z mojich receptov, budem ešte radšej ak zanecháš komentár :)
Zobraz profil
Pre pridávanie komentára sa prihláste.