Recept
Komentár kuchára
Za recept Ďakujeme Blanka Kozáková.
Popis
Pravý pikantný bravčový guláš v našom prípade je síce podávaný s ryžou. Nájde si však pekné miesto aj pri knedlíku. Pravý gúľaš tak ako sa patrí
Potrebujeme:
- 1 Kg Bravčové pliecko recepty
- 1 Kg Cibuľa (červená aj biela spolu 1 kg) recepty
- Bravčová masť (podľa potreby) recepty
- 20 g Červená paprika sladká recepty
- 50 g Paradajkový pretlak recepty
- Vývar (alebo voda) recepty
- Čierne korenie mleté recepty
- 3 KS Paprika biela recepty
- 3 KS Červená paprika sladká recepty
- Baranie rohy (pálivé, podľa chuti) recepty
- Majorán recepty
- 2-3 strúčik Cesnak (podľa chuti) recepty
- Chlieb (na zahustenie) recepty
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Nadrobno nakrájanú cibuľu restujeme na tuku do tmavšej hnedej farby (kvôli farbe guláša). Zasypeme paprikou, len necháme speniť a zalejeme troškou vody, aby paprika nezhorkla. Pracujeme rýchlo.
-
Krok 2.
Vložíme na kocky nakrájané mäso a opekáme, ďalej okoreníme mäso (soľ, korenie, rascu) a vložíme pretlak, ten je potrebné veľa presmažiť s mäsom, aby stratil na kyslosti. Keď toto všetko máme hotové, zalejeme vývarom po okraj mäsa (počas dusenia sa bude dolievať, je to lepšie). Pridáme nakrájanú papriku. Ďalej pridáme majorán a rozotrený cesnak. Mäso necháme dusiť.
-
Krok 3.
Keď je mäso dostatočne mäkké, tak ho vyberieme a šťavu zahustíme chlebom, zápražkou alebo záklechtou (trochou hladkej múky rozmiešanej vo vode). Potom už zostáva len nechať guláš prevariť a dochutiť (solí, korením, cesnakom, majoránom, drvenou rascou). Nakoniec pridáme mäso.
-
Krok 4.
Pomôcka: keď je cibuľa pri restovaní niektorá tmavšia a niektorá svetlejšia, tak stačí pridať trošku vody, cibuľa sa zjednotí do tmavšej farby a nedôjde tak k pripáleniu.
-
Krok 5.
Podávame s ryžou alebo knedľou. Je to na vás a dobrú chuť
Kuchár/ka
Teším sa s každej odozvy, na každý recept. Ak predsa navaríte podľa niektorého z mojich receptov, budem ešte radšej ak zanecháš komentár :)
Zobraz profil