Recept
Komentár kuchára
Tenhle recept se bude hodit každému, kdo, stejně jako já, začne uklízet v mrazáku, ve sklepě nebo třeba v ledničce a objeví tu hrstku ostružin, tu krabičku rybízu, v košíku pár švestek a v lednici třeba načatý broskvový kompot... Zpracovat se dá během okamžiku naprosto jakékoliv ovoce.
Popis
Jemný ovocný koláč s posýpkou ako od babičky. Veľmi krehká sladučká odmena na každú príležitosť. Recept a príprava je veľmi jednoduchá. Ovocie môžete použiť podľa chuti
Potrebujeme:
- 350 g Múka polohrubá recepty
- 70 g Cukor kryštálový recepty
- 1 balíček Kypriaci prášok do pečiva recepty
- 1 štipka Soľ recepty
- 70 g Hera (pokojne môžete použiť i maslo) recepty
- 1 KS Vajce recepty
- 7 PL Mlieko recepty
- Ovocie (podľa chuti) recepty
- 1 KS Vanilkový cukor (podľa potreby, ak je ovocie veľa sladké, môžeme úplne vynechať) recepty
- 8 PL Múka polohrubá recepty
- 8 PL Cukor práškový recepty
- 60 g Hera (alebo maslo) recepty
- 1 ČL Kypriaci prášok do pečiva recepty
Posýpka:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
V mise zmiešame múku, cukor, prášok do pečiva a soľ a potom pridáme zmäknutý tuk, vajcia a mlieko. Pomocou rúk spracujeme najskôr v mise a potom na pracovnej doske hladké cesto a môžeme ihneď malým valčekom rozváľať na tukom vymastenom veľkom plechu s nízkym okrajom.
-
Krok 2.
Husto poukladáme ovocím, prípadne môžeme podľa chuti zasypať vanilkovým cukrom, posypeme posýpkou a pečieme asi 25 minút na 170 stupňov.
-
Krok 3.
Posýpka: 8 lyžíc polohrubej múky, 8 lyžíc práškového cukru, 60g tuku (dala som Heru, ale pokojne môžete použiť i maslo), 1 lyžička prášku do pečiva (možno vynechať, ale s jeho použitím je odrobinky krehkejšie). Všetko len rukami pekne "užmouláme" (užmolkame).