listok
Mária Fiľakovská

Porcií 8
Minút 90
Náročnosť Nízka

(5 / 5)
Videné: 6 257 x
Pečené lekvárové buchty
  • Kuchyňa : Slovenská
  • Zdroj : Radvarim

Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Múku si cez sitko preosejeme do misky. Spravíme do stredu jamku, do ktorej nalejeme trocha teplého - nie horúceho mlieka a vidličkou v ňom jemne rozmiešame rozdrvené droždie a 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru. Necháme spraviť kvások.

  • Krok 2.

    Keď je to vykysnuté pridáme na kraj do múky - nie priamo do kvásku vajíčko, trocha soli, ešte asi cca 100ml teplého mlieka a približne asi 50g rozpusteného masla alebo palmarínu. Cesto začneme miesiť rukou a to tak, že pomaly zapracujeme všetky ingrediencie. Keď je cesto príliš husté, pridáme ešte trocha zohratého mlieka. Miesime aspoň 10 minút aby bolo cesto kvalitne rozmiešané. Pekne spracované jemne poprášime múkou, prikryjeme a necháme kysnúť.

  • Krok 3.

    Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rukami ho trocha vyhnetieme a to spôsobom, že párkrát z každej strany preložíme (z hora - dole, z ľavá - do pravá). Je dobré ak ho prikryté necháme ešte zopár minút kysnúť na doske. Potom už len z ľahká rozvaľkáme, pohárom vykrojíme kolieska, na ktoré dáme lekvár a urobíme buchtičky. Dávame na vymastený plech a poriadne z boka omastíme aj každú buchtičku aby sa nám po upečení dobre oddelili.

Komentáre (0)

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept