Recept
Popis
Domáci medovník. Úžasná, sladká, medová pochúťka. Milujete medovník? Máme pre vás recept ako si ho chutne pripraviť doma. Odporúčam vyskúšať
Potrebujeme:
- 450 g Múka hladká recepty
- 180 g Cukor práškový recepty
- 180 g Maslo recepty
- 1 KS Vajce recepty
- 0,5 PL Sóda bikarbóna recepty
- 6 PL Včelí med recepty
- 1 ČL Kakao recepty
- 70 g Vlašské orechy (mleté) recepty
- 200 g Maslo recepty
- 400 ml Salko recepty
- 2 PL Cukor kryštálový recepty
- 150 ml Pitná voda recepty
- 50 ml RUM (UM) recepty
Krém:
Sirup:
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Deň pred pečením uvaríme plechovku kondenzovaného mlieka. Ja to robím tak, že ju ponorím do hrnca s vodou a varím 2 hodiny alebo 1 hodinu v papiňáku. Vznikne tak karamelizované mlieko. Nikdy ju neotváram, keď je ešte teplá, hrozí nebezpečenstvo popálenia. Vždy ho nechávam uzavretý vychladnúť do druhého dňa.
-
Krok 2.
V deň pečenia vyšľahám krém z masla, cukru, vajca, medu a smotany v kovovej miske nad parou. Trvá to približne 5 minút. V inej miske zmiešam múku so sódou bikarbónou a pridám teplý krém - vznikne polotuhé cesto. Prikryjem ho a nechám 5 až 10 minút odpočívať a tuhnúť. Nedávam do chladničky!
-
Krok 3.
Cesto rozdelím na 5 rovnakých častí a na papieri na pečenie vyvaľkám placku hrubú 2-3 mm a vykrojím z nej kruh s priemerom asi 20-22 cm. Cesto sa môže podsypať múkou a ak je veľmi tenké, nechám ho dlhšie odpočívať. Zvyšky cesta nevyhadzujem, ale na záver ich upečiem a použijem na posýpku.
-
Krok 4.
Rúru predhrievam na 180 °C. Každé vykrojené koliesko cesta aj s papierom prenesiem na plech a pečiem asi 4 minúty. Po upečení ich nechám vychladnúť na papieri, potom sa s nimi ľahšie manipuluje. Takto pečiem všetky pláty.
-
Krok 5.
Pripravím krém. Zmiešam všetky prísady na krém (karamelizované mlieko, orechy, maslo) a šľahám, kým nevznikne krém. Počas miešania ho nenechávam príliš stuhnúť, pretože potom sa krém ťažko rozotiera a ťahá vrchnú časť cesta nadol. Krém rozdelím na 5 častí tak, aby som mala rovnaké množstvo v každej vrstve a aby mi zostalo dosť na potretie celého koláča.
-
Krok 6.
Zmiešam prísady na sirup a zľahka ním potriem spodnú vrstvu perníkového koláča (asi 20 ml sirupu na každú vrstvu), navrstvím krém a pred priložením ďalšej vrstvy koláča ju potriem rumovým sirupom na spodnej a po priložení na vrchnej strane. Sirup dodá torte vlhkosť a vláčnosť a plátky sa pekne spoja s krémom. Ak je nedostatočne nasýtený, perník bude tvrdší a suchší.
-
Krok 7.
Takto som položila 5 upečených plátkov na seba. Krém sa niekedy pri natieraní odlepí od cesta, ale to nevadí. Vytiahnuté kúsky natrite krémom. Celý koláč a boky potrieme pätinou krému. Nakoniec nasekáme 30 g vlašských orechov a 50 g upečených zvyškov z plechu a posypeme nimi boky a vrch koláča. Nechávam v chladničke do druhého dňa. Odporúčam, je to naozaj chutné!