Dóra Varga

Porcií 15
Minút80
NáročnosťStredná

(3.67 / 5)
Videné: 4 990 x
Vytvorené: 30.11.2021

Kategória:
Cukrovinky
Sledké potešenie na každý deň
Domáci medovník

Recept

Popis

Domáci medovník. Úžasná, sladká, medová pochúťka. Milujete medovník? Máme pre vás recept ako si ho chutne pripraviť doma. Odporúčam vyskúšať

Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Deň pred pečením uvaríme plechovku kondenzovaného mlieka. Ja to robím tak, že ju ponorím do hrnca s vodou a varím 2 hodiny alebo 1 hodinu v papiňáku. Vznikne tak karamelizované mlieko. Nikdy ju neotváram, keď je ešte teplá, hrozí nebezpečenstvo popálenia. Vždy ho nechávam uzavretý vychladnúť do druhého dňa.

  • Krok 2.

    V deň pečenia vyšľahám krém z masla, cukru, vajca, medu a smotany v kovovej miske nad parou. Trvá to približne 5 minút. V inej miske zmiešam múku so sódou bikarbónou a pridám teplý krém - vznikne polotuhé cesto. Prikryjem ho a nechám 5 až 10 minút odpočívať a tuhnúť. Nedávam do chladničky!

  • Krok 3.

    Cesto rozdelím na 5 rovnakých častí a na papieri na pečenie vyvaľkám placku hrubú 2-3 mm a vykrojím z nej kruh s priemerom asi 20-22 cm. Cesto sa môže podsypať múkou a ak je veľmi tenké, nechám ho dlhšie odpočívať. Zvyšky cesta nevyhadzujem, ale na záver ich upečiem a použijem na posýpku.

  • Načítavam ...
  • Krok 4.

    Rúru predhrievam na 180 °C. Každé vykrojené koliesko cesta aj s papierom prenesiem na plech a pečiem asi 4 minúty. Po upečení ich nechám vychladnúť na papieri, potom sa s nimi ľahšie manipuluje. Takto pečiem všetky pláty.

  • Krok 5.

    Pripravím krém. Zmiešam všetky prísady na krém (karamelizované mlieko, orechy, maslo) a šľahám, kým nevznikne krém. Počas miešania ho nenechávam príliš stuhnúť, pretože potom sa krém ťažko rozotiera a ťahá vrchnú časť cesta nadol. Krém rozdelím na 5 častí tak, aby som mala rovnaké množstvo v každej vrstve a aby mi zostalo dosť na potretie celého koláča.

  • Krok 6.

    Zmiešam prísady na sirup a zľahka ním potriem spodnú vrstvu perníkového koláča (asi 20 ml sirupu na každú vrstvu), navrstvím krém a pred priložením ďalšej vrstvy koláča ju potriem rumovým sirupom na spodnej a po priložení na vrchnej strane. Sirup dodá torte vlhkosť a vláčnosť a plátky sa pekne spoja s krémom. Ak je nedostatočne nasýtený, perník bude tvrdší a suchší.

  • Krok 7.

    Takto som položila 5 upečených plátkov na seba. Krém sa niekedy pri natieraní odlepí od cesta, ale to nevadí. Vytiahnuté kúsky natrite krémom. Celý koláč a boky potrieme pätinou krému. Nakoniec nasekáme 30 g vlašských orechov a 50 g upečených zvyškov z plechu a posypeme nimi boky a vrch koláča. Nechávam v chladničke do druhého dňa. Odporúčam, je to naozaj chutné!

Načítam obsah...