Recept
Komentár kuchára
Ryžový nákyp je jedno z mojich najobľúbenejších jedál cez letné horúce dni. Také jednoduché rýchle jedlo.
Popis
Ryžový nákyp skvelý ľahký obedík pri letných horúčavách.
Potrebujeme:
- 150 g Maslo recepty
- 400 g Ryža recepty
- 2 balíček Vanilkový cukor recepty
- 1 štipka Soľ recepty
- 1 l Mlieko polotučné recepty
- 4 KS Klinčeky recepty
- 1 PL Cukor práškový (na posypanie) recepty
- 2 KS Vajce slepačie recepty
- 1 KS Citrón recepty
- 2 PL Cukor kryštálový recepty
- 10 KS Marhule recepty
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Ryžu prepláchneme a vsypeme do variacej osolenej vody. Dáme toľko vody, aby hladina vody bola cca 3 cm nad ryžou. Prdáme krinčeky a za občasného premiešania ražu varíme 10 minút. Potom prebytočnú vody zlejeme. Klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme mliekom, najlepšie horúcim, a varíme.
-
Krok 2.
Za stáleho miešania ryžu dovaríme úplne do mäkka. Pridáme 2 balíčky vanilkového cukru, kryštálový cukor, kúsky masla, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame a prikryjeme. Pod pokrievkou necháme ryžu dojsť a vychladnúť.
-
Krok 3.
Žĺtky oddelíme od bielok a zamiešame do vychladenej ryže. Z bielok si vyšľaháme sneh a taktiež ho vmiešame do ryže.