Ryžový nákyp je jedno z mojich najobľúbenejších jedál cez letné horúce dni. Také jednoduché rýchle jedlo.
Ryžu prepláchneme a vsypeme do variacej osolenej vody. Dáme toľko vody, aby hladina vody bola cca 3 cm nad ryžou. Prdáme krinčeky a za občasného premiešania ražu varíme 10 minút. Potom prebytočnú vody zlejeme. Klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme mliekom, najlepšie horúcim, a varíme.
Za stáleho miešania ryžu dovaríme úplne do mäkka. Pridáme 2 balíčky vanilkového cukru, kryštálový cukor, kúsky masla, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame a prikryjeme. Pod pokrievkou necháme ryžu dojsť a vychladnúť.
Žĺtky oddelíme od bielok a zamiešame do vychladenej ryže. Z bielok si vyšľaháme sneh a taktiež ho vmiešame do ryže.
Zapekací pekáč vymastíme maslom a na dno rozotrieme polovicu ryže. Na ňu poukladáme polky marhúľ, jednu veľa druhej. Marhule prekryjeme vrstvou zvyšnej ryže. Na vrch poukladáme kúsky masla a dáme zapiecť do rúry. Pečieme cca 40-50 minút pri 150°C, dokiaľ sa na vrchu nevytvorí zlatistá vrstva a nákyp nezíska pevnú konzistenciu.
Hotový nákyp môžme na tanieri poliať ovocnou šťavou alebo šťavou z kompótu.
Pre pridávanie komentára sa prihláste.