listok
Deni 

Porcií 4
Minút 90
Náročnosť Nízka

(5 / 5)
Videné: 6 565 x
Ryžový nákyp

Komentár kuchára

Ryžový nákyp je jedno z mojich najobľúbenejších jedál cez letné horúce dni. Také jednoduché rýchle jedlo.

Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Ryžu prepláchneme a vsypeme do variacej osolenej vody. Dáme toľko vody, aby hladina vody bola cca 3 cm nad ryžou. Prdáme krinčeky a za občasného premiešania ražu varíme 10 minút. Potom prebytočnú vody zlejeme. Klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme mliekom, najlepšie horúcim, a varíme.

  • Krok 2.

    Za stáleho miešania ryžu dovaríme úplne do mäkka. Pridáme 2 balíčky vanilkového cukru, kryštálový cukor, kúsky masla, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame a prikryjeme. Pod pokrievkou necháme ryžu dojsť a vychladnúť.

  • Krok 3.

    Žĺtky oddelíme od bielok a zamiešame do vychladenej ryže. Z bielok si vyšľaháme sneh a taktiež ho vmiešame do ryže.

  • Krok 4.

    Zapekací pekáč vymastíme maslom a na dno rozotrieme polovicu ryže. Na ňu poukladáme polky marhúľ, jednu veľa druhej. Marhule prekryjeme vrstvou zvyšnej ryže. Na vrch poukladáme kúsky masla a dáme zapiecť do rúry. Pečieme cca 40-50 minút pri 150°C, dokiaľ sa na vrchu nevytvorí zlatistá vrstva a nákyp nezíska pevnú konzistenciu.

  • Krok 5.

    Hotový nákyp môžme na tanieri poliať ovocnou šťavou alebo šťavou z kompótu.

Kuchár/ka

Komentáre (0)

Pre pridávanie komentára sa prihláste.