Komentár kuchára
Dnes vám ponúknem možno trochu retro potravinu. No to jej neuberá na tom, že je naozaj veľmi zdravá.... Naši predkovia ju konzumovali bežne a čo má veľmi prekvapilo, je to vraj zdravšia potravina ako napríklad bulgur, quinoa, či kuskus.... Áno, sú to jačmenné krúpy a dajú sa pripraviť naozaj rôzne. Na slano, ale aj na sladko.... Dokážu udržiavať hladinu cukru v krvi a dokonca chránia organizmus aj pred niektorými druhmi rakoviny.
Popis
Zdravý recept na jačmenné krúpy s tekvicou a rybou. Zaujímavé kombinácie chutí, ktorá treba vyskúšať!
- 2 hrnček Krúpy recepty
- 10 plátok Slanina recepty
- 1/2 KS Tekvica hokkaido recepty
- 1/2 PL Bravčová masť recepty
- Soľ (podľa chuti) recepty
- Čierne korenie mleté (podľa chuti) recepty
- Muškátový oriešok (podľa chuti) recepty
- 1/2 l Zeleninový vývar recepty
- 4 KS Rybie filé recepty
- 100 g Múka hladká recepty
- 2 KS Vajce recepty
- 100 g Strúhanka recepty
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Krúpy opláchneme studenou vodou a vložíme do hrnca zo zeleninovým vývarom. Varíme na miernom ohni do zmäknutia.
-
Krok 2.
Krúpy trochu zväčšia svoj objem, nasajú vývar. Treba ich občas premiešať, podľa potreby poliať vodou. Keď sú krúpy mäkké, odstavíme ich z ohňa. Osolíme, okoreníme a pridáme štipku muškátového orieška.
-
Krok 3.
Tekvicu rozkrojíme na 10 až dvanásť kúskov. Nebielime, len očistíme od jadierok. Osem kúskov obalíme plátkami slaninky. Položíme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie.