Ingrediencie
- 1 Kg Jelenie stehno
- 100 g Slanina
- 120 g Maslo
- 1 KS Cibuľa
- 1 KS Zeler sušený
- 1 KS Petržlen
- 2 PL Múka hladká
- Citrónová šťava (podľa chuti)
- 3 dl Červené víno
- 3 kocka Cukor kockový
- 0.5 ČL Soľ
- 0.5 ČL Čierne korenie mleté
- 3 KS Nové korenie
- 2 štipka Tymián
- 1 KS Bobkový list
- 300 g Zemiaky
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Jelenie mäso musí byť 24 hodín v pace, ktorý si pripravíme z ocotu, oleja, vody, bobkového lista a nového korenia.
-
Krok 2.
Po odležaní jelenie stehno osolíme a prešpikujeme slaninkou nakrájanou na prúžky. Na pekáči na masle si opražíme pokrájanú koreňovú zeleninu a cibuľku. Pridáme všetky koreniny a vložíme pripravené stehno. Zakryjeme alobalom a pečieme v rúre pri 180-200 stupňov asi 1 a 1/2 hodiny. Počas celého pečenia dávame pozor aby sa nám zelenina nepripálila a podľa potreby podlievame horúcou vodou alebo ak máme nejaký vývar tak aj ním. Pred koncom odkryjeme a ešte asi 10 minút dopečieme. Mäkké mäsko vyberieme a pokrájame na porcie.
-
Krok 3.
Šťavu si trocha vydusíme a zaprášime múkou.Podusíme, pridáme trocha vývaru alebo vody, červené víno, citrónovú šťavu a cukor. Osolíme a za stáleho miešania povaríme, potom ju už len precedíme na mäso.