Makový koláč s citrónovou polevou
Sladký, šťavnatý a zároveň osviežujúci. Tento koláčik sa hodí na každú príležitosť. Dobrú chuť :).
Kuchár/ka: Annamária Kolesárová
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 31.10.18
Ingrediencie
Cesto
- 300 g Múka polohrubá
- 5 Vajce
- 100 ml Olej slnečnicový
- 150 ml Pitná voda
- 1 Kypriaci prášok do pečiva
- 6 g Citrónová kôra
- 200 g Cukor kryštálový
- 500 g Tvaroh jemný odtučnený
- 250 ml Smotana na šľahanie
- 4 PL Cukor práškový
- 1 Stužovač
- 400 dl Pitná voda
- 3 PL Citrónová šťava
- 1 Vanilkový puding
- 3 PL Cukor kryštálový
Plnka
Poleva
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Na prípravu cesta si vyšľaháme vajcia s cukrom do peny a postupne pridávame olej, vodu, múku zmiešanú s práškom do pečiva, mak a citrónovú kôru. Cesto vylejeme na stredne veľký plech vyložený papierom na pečenie, poprípade vymastený maslom a vysypaný múkou, kto ako rád robí. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20-25 min. Plnka: Vyšľaháme si v jednej miske smotanu, Smetafix a práškový cukor. V druhej miske si vyšľaháme tvaroh. Potom obe zmesi spojíme krátkym miešaním. Keď cesto vychladne, nanesieme naň plnku. Koláčik necháme v chladničke stuhnúť. Poleva: Na prípravu polevy si v do hrnca dáme vodu, vyšťavený jeden alebo dva citróny, prisypeme cukor a vanilkový pudingový prášok. Varíme do zhustnutia. Potom ho odstavíme a necháme úplne vychladnúť, občas premiešavame. Vyberieme koláčik z chladničky a vylejeme naň vychladnutú polevu. Jemne zarovnáme nožom alebo stierkou. Opäť vložíme do chladničky a po hodine už môžete podávať. Dobrú chuť :)