Ingrediencie
Potrebujeme:
- 1 Kg Múka polohrubá
- 1 kocka Droždie
- 300 ml Mlieko (podľa potreby aj viac )
- 2 KS Vajce
- 50 KS Maslo (može byť aj Hera alebo Palmarin)
- 1 štipka Soľ
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Múku si cez sitko preosejeme do misky. Spravíme do stredu jamku, do ktorej nalejeme trocha teplého - nie horúceho mlieka a vidličkou v ňom jemne rozmiešame rozdrvené droždie a 1 čajovú lyžičku kryštálového cukru. Necháme spraviť kvások.
-
Krok 2.
Keď je to vykysnuté pridáme na kraj do múky - nie priamo do kvásku vajíčko, trocha soli, ešte asi cca 100ml teplého mlieka a približne asi 50g rozpusteného masla alebo palmarínu. Cesto začneme miesiť rukou a to tak, že pomaly zapracujeme všetky ingrediencie. Keď je cesto príliš husté, pridáme ešte trocha zohratého mlieka. Miesime aspoň 10 minút aby bolo cesto kvalitne rozmiešané. Pekne spracované jemne poprášime múkou, prikryjeme a necháme kysnúť.