Ryžový nákyp
Ryžový nákyp je jedno z mojich najobľúbenejších jedál cez letné horúce dni. Také jednoduché rýchle jedlo..
Kuchár/ka: Deni
Kuchyňa : Slovenská
Recept pridaný: 15.07.18
Ingrediencie
Potrebujeme:
- 150 g Maslo
- 400 g Ryža
- 2 balíček Vanilkový cukor
- 1 štipka Soľ
- 1 l Mlieko polotučné
- 1 PL Cukor práškový (na posypanie)
- 2 KS Vajce slepačie
- 1 KS Citrón
- 2 PL Cukor kryštálový
- 10 KS Marhule
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Ryžu prepláchneme a vsypeme do variacej osolenej vody. Dáme toľko vody, aby hladina vody bola cca 3 cm nad ryžou. Prdáme krinčeky a za občasného premiešania ražu varíme 10 minút. Potom prebytočnú vody zlejeme. Klinčeky vyberieme a ryžu zalejeme mliekom, najlepšie horúcim, a varíme.
-
Krok 2.
Za stáleho miešania ryžu dovaríme úplne do mäkka. Pridáme 2 balíčky vanilkového cukru, kryštálový cukor, kúsky masla, nastrúhanú citrónovú kôru a premiešame a prikryjeme. Pod pokrievkou necháme ryžu dojsť a vychladnúť.