Ingrediencie
Potrebujeme:
- 750 g Zemiaky
- 200 g Múka hladká
- 0.5 ČL Soľ
- 1 KS Vajce slepačie
- 250 g Bryndza
- 200 g Slanina
- Pažítka (alebo kôpor, cibuľka)
Recept krok po kroku
-
Krok 1.
Z hladkej múky, vajec, 300–400 ml vody a štipky soli vypracujte hladké nelepivé cesto. A uvaríme zemiaky.
-
Krok 2.
Vychladnuté zemiaky olúpeme, rozmačkáme a postupne vmiešame bryndzu. Nakoniec pridejte nasekaný kôp, cibuľku alebo paitkur; časť si nechajte stranou k podávaní.
-
Krok 3.
Cesto rozdelte na 2 diely a vyvaľkajte z neho dva rovnako veľké pláty o hrúbke 2 mm. Na jeden plát cesta dávajte lyžicu, v pravidelných intervaloch, asi 5 cm od sebe, kôpky náplne. Medzi Kôpkami náplne cesto potrite trochou vody a prekryte druhým plátom. Medzi kôpkami cesto pritlačte a rozkrájajte na jednotlivé kúsky.
-
Krok 4.
Pirohy vkladajte do vriacej vody a varte dokiaľ nevyplávajú na povrch asi 5 minút. Uvarené pirohy vyberte a premyte vodou. Polejeme rozpusteným maslom a podávame s kyslou smotanou a opraženou slaninou.