Autor Manfred Chutný

Porcií 4
Minút40
NáročnosťNízka

(4.8 / 5)
Videné: 176 x
Vytvorené / Upravené: 30.09.2025

Kategória:
Zdravé recepty
Zdravé recepty

Recept

Komentár kuchára

Demikát je polievka, ktorá nesie v sebe chuť slovenských hôr, salašov a poctivej bryndze. Je to krémová náruč, ktorá zahreje v chladný večer a zasýti aj po dlhom dni na poli či na túre. Jednoduchá a pritom vznešená – taká, ako náš kraj a ľudia v ňom. Keď ju uvaríš, nezískaš len polievku, ale kus slovenskej tradície v miske.

Popis

Tradičná bryndzová krémová polievka – demikát. Krémová chuť bryndze, jemné zemiaky a vôňa rascového korenia. Slovenská klasika, ktorá zasýti a zahreje.

Potrebujeme:

Recept krok po kroku

  • Krok 1.

    Cibuľu nakrájame nadrobno a restujeme ju na masti do zlata. Pridáme mletú červenú papriku a krátko premiešame, aby sa rozvinula vôňa. Potom prisypeme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme asi 1 litrom horúcej vody.

  • Krok 2.

    Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Následne pridáme bryndzu, ochutíme soľou, čiernym korením a rascou. Polievku rozmixujeme dohladka, čím získame jemný krémový základ.

  • Krok 3.

    Do hotovej polievky vmiešame kyslú smotanu pre ešte krémovejšiu chuť. Podávame horúcu, posypanú nasekanou petržlenovou vňaťkou alebo pažítkou.

Pridať komentár

Kuchár/ka

Manfred Chutný

Manfréd Chutný je nadšenec modernej kuchyne, ktorý verí, že tradičné recepty môžu mať ľahšiu a zdravšiu podobu. V receptoch kombinuje čerstvé lokálne suroviny s tipmi, ako variť chutne, ale pritom vyvážene. Je autorom série Zdravé recepty na TopRecept.sk

Zobraz profil

Máte otázku? Alebo pochvalu? Komentujte recept

Komentáre (0)